Veiligheid

Zin en onzin van patenten en auteursrechten

Een patent, ook wel aangeduid als een octrooi, is een verbodsrecht dat door de overheid verleent wordt. Degene op wiens naam een patent staat, mag anderen verbieden datgene te kopiëren dat door de octrooi beschermd wordt. De patenthouder heeft daarmee dus voor bepaalde tijd een alleenrecht verworven.

Waarop wordt patent verleend?

Voor bescherming door een patent komen alleen nieuwe, inventieve, technische uitvindingen in aanmerking. Patenten op sleutelprofielen zijn voornamelijk afgegeven voor geometrische vormen en of toevoegingen als pennen, beugels etc. Patenten betreffende cilinders gelden voor toevoegingen zoals stiftvormen of bepaalde koppeltechnieken in het cilindersysteem. Geen enkel patent kan gelden voor een hoofdsleutelsysteem in zijn totaliteit.

Hoelang is een patent geldig?

Sleutelvormen waarop een patent is verkregen, hebben binnen de grenzen van Europa ten hoogste een effectieve looptijd van 15 jaar. 5 van de 20 jaar gaan namelijk al verloren met het beoordelen van de patentaanvraag. Sluitplansystemen zijn in principe bedoeld voor een langere toepassing. Regelmatig treedt daardoor een conflict op. Sluitplanadvies.nl zal niet een gepatenteerd systeem aanbieden dat nog maar 5 jaar beschermd is.

Wat is een gepatenteerd cilindersysteem?

Gepatenteerde cilindersystemen wekken de indruk dat de bij de cilinder meegeleverde sleutels niet te kopiëren zouden zijn en derhalve een bepaalde veiligheid bieden voor de gebruiker. De patenten zijn vaak van toepassing op delen van de cilinder en niet op de sleutel.

Hoeveel is een patent waard?

Eigenlijk dient een patent alleen om de ene fabrikant tegenover een andere te beschermen indien deze een innovatie heeft bedacht. De waarde daarvan is betrekkelijk, u vraagt toch ook niet bij de aanschaf van een nieuwe televisie of deze gepatenteerd is? Daar komt nog eens bij dat er weinig aan te doen is als men een gepatenteerde sleutel toch laat kopiëren.

Bestaan niet te kopiëren sleutels?

Sinds begin 2000 wordt de “Easy Entry” geleverd. Deze machine kan nagenoeg elke gepatenteerde, mechanische sleutel kopiëren. Uiteraard hoort bij overtreding van het patent de schuldige gevonden te worden en voor het gerecht te worden gedaagd, maar de praktijk wijst uit dat dat in Nederland zelden voorkomt. Een mechanische sleutel die 100% gegarandeerd niet te kopiëren is, bestaat niet.

Wat is een auteursrecht/ merkbescherming?

Een andere mogelijkheid om een sleutelprofielvorm te beschermen is via het auteursrecht, ook wel merkpatent genoemd, maar geheel ten onrechte. Dat kan bijvoorbeeld via een reeds gedeponeerd merk of een firmanaam. Als men ter controle een sleutel dwars op de lengterichting doorzaagt, komt de merknaam, beeldmerk of het logo tevoorschijn. Enkele fabrikanten met een merkbeschermende sleutel zijn: Dom, Wilka, CES, Ankerslot en Mauer. Het voordeel van een auteursrecht is, dat de looptijd niet voor bepaalde tijd is zoals bij een patent. Echter de bescherming van een merknaam blijft geldig zolang die naam wordt gehandhaafd (dus niet uit de handel genomen wordt). De fabrikant heeft de plicht om dit te realiseren, wil hij zijn auteursrecht kunnen claimen. Formeel gezien bestaat er dus geen bescherming die onbeperkt is.

Product bestellen

Wilt u een van onze producten bestellen? De meest uitgebreide webshops op het gebied van sleutels en cilinders van o.a. Ankerslot, Dom, Evva, Mauer en Winkhaus.

Sluitplanshop.NL      cilinderonline.NL

Bent u gebaat bij goed advies, schroom dan niet, bel of e-mail ons.